Sunday, 11 September 2011

Home Made Kuih Raya

Home made kuih raya

Alhamdulillah, syukur pada Allah kerana diberi kesempatan utk melaksanakan ibadah puasa dan merayakan hari raya aidilfitri pada tahun ni.. Tahun ni x macam tahun2 yg sebelum nih bila suma kuih raya ditempah.. tahun ni rasa nak buat sendiri plk.. mula2 tu dok berangan2 nak buat mcm2 jenis kuih.. semperit la, tat la, biskut badam la.. mcm2 lg la.. tp survey punya survey... turun kepada hanya 6 jenis saja.. seronok sebenarnya buat biskut raya nih.. tp yg x bestnya bila buat sorg2.. klu buat ramai2 tu blhla sambil buat sambil sembang2.. lama2 abis.. buat sorg2 ni.. aku tgk biskut, biskut tgk aku.. abisla jgk tp lmbatla skit... hehehe..

So sebelum puasa aritu mmg dah pegi beli bahan2 suma siap2 kat kedai bakery.. bukan apa klu beli awal tu ada sale banyak.. badam je sekilo dekat rm30.. time sale tu dapatla rm23.. butter plk hari2 biasa harga rm3.59 kat jusco.. tp bila sale dptla rm2.79.. jadila ada kurang jgk.. nak pakai dahla byk ketul.. 

Semenjak 2 menjak ni.. hehe.. pegi kedai bakery tu dah jadi mcm satu terapi minda plk.. rasa tenang ja klu pg situ.. excited semacam.. tp bukan beli apa pun.. dpt tgk pun jadila.. yg paling dekat kat sini kedai bakery BAGUS kat melawati tula.. mmg syok klu pegi situ.. masa nak puasa aritu lg best sbb penuh barang2 mcm2 ada.. maklumla dia tahu org nak buat preparation utk biskut raya.. time tula diorg nak buat duit pun kan..

Jom citer pasal biskut plk.. so tahun ni biskut yg berjaya di uli dan dicanaikan adalah tat nenas, biskut suji, almond london, biskut sarang burung, conflakes madu dan biskut aiskrim.. Alhamdulillah setelah berhempas pulas.. cheewahh...  poyo ye.. terhasillah 6 jenis kuih raya td.. hmm hmm.. sedap plk tu.. hahaha.. gelak besar nih.. 

ni sume org pun tau Tat Nenas Gulung;

yg ni pulak biskut Suji;
 yg ni la biskut sarang burung @ Almond nest;
 yg ni mmg x payah diperkenalkan lg.. Almond london;
 yg ni tgk pun dah tau kan.. biskut ais krim..























dan yg paling last skali conflakes madu.. mmg x sempat nak amek gambar.. sume dah abis di nggapp.. bahan2 ada lg.. tgkla klu rajin nnt buat lg.. :p

Klu nak ikutkan sume ni first time buat.. Alhamdulillah jadi jgk.. tp sebelum tu mmg kena buat research dulu.. cari je kat pakcik google tu.. mmg mcm2 versi resepinya.. tp kita pilihla yg mana paling sesuai dan senang utk kita ikut.. tu yg best zaman sekarang nih.. nak masak apa? sume google je.. insyaAllah ada.. klu dulu rasa nak pape je terus je tepon kg hahaha... tp kini terus je layari internet.. so sume pun di hujung jari anda saje.. hua hua hua.. manfaatkanlan penggunaan internet di rumah anda sebijaknya.. :)

1 comment:

  1. salam..boleh share tk resepi biskut sarang burung ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...