Thursday 17 November 2011

Kek Tiramisu

Kek Tiramisu..

Alhamdulillah.. ermm.. yum yum.. tgh mkn tiramisu kek.. hehe.. ni 2nd time buat tiramisu kek ni.. aritu 1st time buat x sempat nak snap gmbr sbb excited sgt, terus ngapp je masuk mulut.. hehe.. so kali ni snap gmbr byk2..
nak buat kek ni, humanghaiii senang bangettt.. pejam mato pun blh buat... haha.. poyo je.. tp betul serius senang gilak... bahan pun x remeh, biskut lady finger, ada lebih buat yg 1st time aritu, cheese pastu whip cream.. alaa nnt resepi tgk kat bwh la.. camnilah rupanya setelah siap.. :D

 Sila.. sila... jemput.. jemput.. jamu mata... :p























Resepi Kek Tiramisu

Bahan
1 pkt biskut lady finger 
250gm cream cheese
200ml whip cream
1/2 cawan gula
1 s/k serbuk nescafe
1 cawan air panas utk bancuh nescafe
Sedikit serbuk koko utk hiasan

Cara
1. Di dalam cawan, bancuh nescaffe bersama air panas tadi.
2. Satukan cream cheese, whip cream dan gula, pukul sehingga kembang dan gebu.
3. Aturkan biskut satu lapis penuh menutupi dasar bekas 4 segi lebih kurang 20cm.
4. Siram air nescafe td atas biskut yg di atur. Jangan habiskan, tinggalkan setengah utk lapisan kedua.
5. Sapu adunan cheese. Jangan habiskan, tinggalkan setengah utk lapisan kedua.
6. Ulangi langkah 3 - 5 untuk lapisan yg kedua.
7. Setelah sudah siap, tutup bekas dengan cling film/plastik dan simpan di dalam peti ais semalaman baru sedap.
8. Apabila hendak hidang, baru tapiskan kat atas dengan serbuk koko.

So try jgn x try.. :p

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...