Sunday 24 July 2011

Red Ruby

Salam...

InsyaAllah lagi seminggu kita akan menyambut ramadhan.. rasa mcm x sabar plk nak menyambut kemeriahan ramadhan.. Alhamdulillah puasa tahun lepas pun dah abis ganti.. Bila dah nak dekat puasa ni mulalah sibuk nak cari baju rayala, tudung rayala, langsir rayala.. hehe.. td baru je pg ke jalan tar, survey kain nak buat langsir.. cari punya cari punya cari.. ada yg berkenan tp yg x berkenannya upah jahit mahal sgt.. bukan patern yg havoc2 pun, cuma jahit biasa tu je, dia amek rm5 sekaki.. mcm mahal je.. dulu masa 1st time beli langsir kitorg pg kat nilai 3....... ke nilai square.. haha x ingatla.. kat situ mmg puas hati.. beli lagsir untuk seluruh rumah, x sampai rm1000 pun.. so ingat kali ni tgk dekat nilai jgkla..

Eh.. sibuk citer pasal langsir plk.. sebenarnya nak cite pasal  Red Ruby nih.. sedap x ingat nye red ruby nih, atau nama asalnya tab tim grob (tah betul ke tak ejaannya.. hehe.. belasah jer...) ni adalah sejenis pencuci mulut orang thailand.. nak buat pun mmg senang sgt.. bahan2 pun mudah kita dpt dkt supermarket.. 

Red Ruby

Hehe ni klu bulan puasa makan time berbuka ni mmg ermmm sluurrpppp... tp x blh amal kan selalu sbb puasa2 kena kurangkan minum air batu..

Resepi Red Ruby

Bahan A - dimasak hingga larut dan ketepikan biar sejuk
1/2 cwn gula
1 cwn air
1 helai daun pandan

Bahan B 
200 ml (1 kotak kecil) santan pekat
1/2 sudu teh garam halus
3 cwn ketulan ais

Bahan C
12 biji sengkuang cina (waterchesnut) di potong dadu
1 sudu kecil pewarna merah
1 cwn tepung ubi
beberapa ulas nangka (jack fruit) di potong dadu
1/2 liter air untuk merebus

Cara2
1. Satukan Bahan A & B, masukkan dalam blender, kisar sampi ais hancur jadi mcm smoothie yg jual kat pasar malam tu.. Masukkan dalam bekas dan simpan dlm freezer.
2. Kupas kulit sengkuang cina, potong dadu dan gaulkan ke dlm pewarna merah selama 20 minit. Keluarkan dan gaulkan dgn tepung ubi. Gaul hingga rata, sampai semua sengkuang cina tu disalut dgn tepung ubi.
3. Didihkan air kemudiankan masukkan sengkuang cina td. Tunggu smpi sengkuang cina tu timbul semudian blhla di kaut dan masukkan dalam air sejuk.
4. Dah siap, blh scoop smoothie td ke dlm mangkuk dan tambah red ruby & nangka.. Boleh makan...

Kalau malas nak buat pegi je mkn kat kedai tomyam yg berdekatan.. hehe.. yg ada jual la..

Sekian..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...